Vlug en soepel gingen haar gerimpelde handen langs de takken van de struiken en verzamelde ze de bessen… In een tempo waarvan ik onder de indruk was. Mijn buurvrouw van rond de tachtig stond ’s middags voor onze poort met twee lege emmertjes en vroeg me om mee te helpen plukken. De aalbessen in haar tuin waren rijp. Een leeg yoghurtemmertje met een koordje eraan werd om mijn nek gehangen en met twee handen vrij konden we gemakkelijk plukken. De ervaring van jarenlang tuinieren was hier zichtbaar. Ze haalde een briefje uit haar zak waarop ze wat woordjes geschreven had die ze vanuit het Tsjechisch naar het Engels vertaald had met haar woordenboek. De volle bak met aalbessen kreeg ik mee, daar stond ze op. Hartverwarmend is het. De eerste Home-made-Tsjechische jam is met liefde bereidde aalbessenjam geworden. Heerlijk om dit te doen.

In huis heeft Robert in de woonkeuken de wanden bekleed met gipsplaten. We kunnen nu verder gaan met de verdere afwerking. Er zijn stopcontacten geplaatst en lampen opgehangen. Een werkblad is betegeld met zeskantige gekleurde tegeltjes. Hij heeft van oude planken een prachtige lange tafel gemaakt. Weer een beetje meer huiselijk.

Ons eerste Tsjechische boek hebben we aangeschaft. Het is een kookboek met Tsjechische specialiteiten. Heel leuk, lekker en een mooie oefening om het Tsjechisch te vertalen en de plaatselijke lekkernijen te maken. Nu de terrasjes weer open gegaan zijn hebben we ook al een aantal keer daar gegeten en gedronken, een koffiezaakje met heerlijke taartjes ontdekt en  uitgebreide warme  lunchmenu’s geproefd.

Het weer is wisselvallig. We hebben veel warme dagen van meer dan dertig graden. Maar ook ontzettend veel forse onweersbuien. De kas is al twee keer vol water gelopen, doordat het grondwater zo fors gestegen is. We zullen de onderste randen nog verder dicht moeten maken. Groeien doet alles voortreffelijk. Sla, komkommers smaken goed en de tomaten beginnen een klein beetje rood te kleuren. De slakken genieten mee van onze tuin. Er is een ware plaag van naaktslakken. ’s Avonds komen er zoveel tevoorschijn, echt een invasie, zo bizar! In de tuin zien we de walnoten, hazelnoten, mirabellen aan de bomen groeien. Het is ook mooi om op het land dat aan onze tuin grenst te zien wat er allemaal groeit. Doperwten, mais, koolzaadpeulen vullen de glooiende akkers. Bij de overbuurvrouw kochten we honing afkomstig uit haar bijenkasten in de tuin. De seizoenen zijn hier zo zichtbaar. Dichterbij de natuur kun je bijna niet zijn.

 

Het aanschaffen van bouwmaterialen is soms een hele kunst en uitzoekerij. Blij zijn we als al het hout en benodigde gereedschappen gevonden is en de levering op onze, soms modderige oprit weer gelukt is. Het vinden van een gereedschapswinkel met een uitgebreide collectie is ook gelukt en heeft op Robert het effect van een kind in de snoepwinkel. Helemaal blij.

We hebben vrienden uit Nederland mogen verwelkomen op onze nieuwe plek. Gezellig vuurtje aan, eten van de bbq, fijne gesprekken en wat uitstapjes in de omgeving gedaan. Een wandeling (Riegrova stezka) langs de rivier Jizera bij de plaats Semily was erg mooi. We proberen regelmatig op pad te gaan om de omgeving verder te verkennen. Er is nog zoveel te zien en te ontdekken.